Skandal u Katoličkoj crkvi u BiH: Porno snimcima svećeniku iznudili 250.000 maraka

0
268

Nezapamćeni skandal potresa Katoličku crkvu u BiH, nakon što su tri osobe uhapšene i pritvorene zbog sumnje da su snimcima seksa ucjenjivale katoličkog svećenika I. K., od kojeg su naplatile oko 250.000 KM da ne objave eksplicitne snimke njegovog seksa sa ženama.

600_150582398320170919120106_443682

Kako je potvrđeno Novostima, za ucjenu su osumnjičeni Aleksandar Vasiljević i Saška Kovačević iz Doboja, te Milo Joksimović iz Modriče.

Vasiljević i Kovačević uhapšeni su 16. augusta u akciji “Steroid”, koju su sproveli inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a i PU Doboj. U nastavku akcije 28. augusta uhapšen je i Joksimović.

– Njima se na teret stavlja krivično djelo ucjene, odnosno da su od katoličkog svećenika I. K. naplatili 250.000 KM da ne objave snimke na kojima se vidi da je prekršio celibat i imao seksualne odnose sa ženama. Radi se o najmanje tri snimka sa dvije različite žene, koje su, po svemu sudeći, snimili osumnjičeni – kaže izvor blizak istrazi.

On pojašnjava da je svećenik mjesecima plaćao osumnjičenima za šutnju novčano, a ponekad i u skupocjenoj robi. Za isplatu je koristio i župni novac, a najvjerovatnije i donacije vjernika, jer je tražene iznose isplaćivao u sitnim apoenima od po 10 i 20 KM. Kada više nije mogao da podnese namete osumnjičenih, odlučio je da sve prijavi policiji.

– Sprovedena je detaljna istraga, i Kovačević i Vasiljević su uhvaćeni u zamku. Uhapšeni su nakon što su u označenim novčanicama i na unaprijed dogovorenoj lokaciji od svećenika uzeli 15.000 KM – pojasnio je izvor iz policije.

Tokom istrage ispitano je i saslušano više svjedoka, da bi u nastavku akcije policija uhapsila i Milu Joksimovića zbog sumnje da je učestvovao u ucjeni. Rješenjem Osnovnog suda u Doboju svima je određen jednomjesečni pritvor, koji je u odnosu na Vasiljevića i Kovačević prošle sedmice produžen za još dva mjeseca.

Na zvaničan upit Novosti, u PU Doboj je potvrđeno da su tri osobe uhapšene zbog ucjene, ali detalje nisu otkrivali.

– U akciji “Steroid” 16. augusta ove godine dvije osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinile krivično djelo ucjene. Po naredbi Osnovnog suda u Doboju obavljeni su pretresi stambenih i poslovnih objekata, te vozila koja osumnjičeni koriste, pri čemu su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku – navode u PU Doboj.

U policiji navode da je u nastavku akcije 28. augusta u Modriči uhapšena još jedna osoba.

Svećenik I. K. koji je bio žrtva ucjene u telefonskom razgovoru nije želio da komentariše ovaj slučaj, kao ni činjenicu da je prekršio celibat.

– Ne bih volio da to ide u javnost – rekao je I. K.

 

 

 

Izvor: faktor

OSTAVITI ODGOVOR