EDIN HASANOVIĆ DIRLJIVO PISMO NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA NJEMAČKE: ŽELIM DA MOJ BABO IMA MIR

0
349

Edin Hasanović, najbolji mladi glumac Njemačke, u povodu 1. juna i 25. godišnjice zarobljavanja i masovne egzekucije bošnjačkih muškaraca civila u selima u slivu rijeke Sapne, na svom Facebook profilu objavio je dirljivo pismo. Edinov otac Senad zarobljen je i odveden, kada je Edin bio beba. Senadove kosti nikada nisu pronađene.edin h

– Svaki dan mislim na mog oca. Jednom godišnje ovdje javno. Ponovo i ponovo. Da se zločin i žrtve nikada ne zaborave. Da se zna o vjerojatno bolnoj smrti moga oca.
Još godina dana i onda imam baš toliko godina koliko je on imao toga dana. 26. Klisa. Bosna. Kada su četnici 01.06. upali u naše selo i 750 muškaraca, natjerali u kamione i od tada niko od njih nije više nikada viđen živ.

Mnogi od njih nisu ni mrtvi pronađeni. Među njima tri brata. Jedan od njih moj babo. Najveća želja nas preostale djece- da pročitamo njihova imena jednog dana na njihovim grobovima.

Ne želim da budem stariji nego što je on mogao da bude, kada jednog dana sahranim njegove kosti i konačno zauvijek znam gdje je on. Hoću konačno mir. Hoću da on konačno miruje. Moja nada je jaka kao njegova, onda, onog dana, da ponovo vidi svoje novorođenče i gleda ga kako odrasta – napisao je Hasanović.

Hasanović je mladi njemački glumac porijeklom iz Bosne i Hercegovine i dobitnik je prestižne nagrade Zlatna kamera. Edin se ne stidi svog porijekla I u intervjuima često ističe da ima jednu želju: da pronađe kosti svog oca.ed

OSTAVITI ODGOVOR