Koridor koji dijeli Mostar SDA će glasati za prijedlog trase autoputa po želji Dragana Čovića

0
462

Sredinom protekle sedmice, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH podržao je većinom glasova novu trasu autoceste 5C koju je predložila Vlada Federacije BiH, a ovo pitanje sutra će biti i pred delegatima u federalnom Domu naroda.xyc
Sve su prilike da će “posvađani” koalicioni partneri iz SDA i HDZ BIH, uprkos otvorenom osporavanju stručne i ukupne javnosti, usvojiti politički stav Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića i donijeti odluku o gradnji nakaradnog koridora preko urbane kičme Mostara i ravno posred imovine i poljoprivrednih imanja od kojih živi više hiljada poljoprivrednika Srba i Bošnjaka. Da se i ne govori o neminovnom devastiranju netaknutih prirodnih vrijednosti između ekološki još uvijek dobro očuvanih rijeka – Bunice, Bune i Neretve, sa brojnim pritokama na jugoistočnim obodima hercegovačkog centra.

Čak je i SDA skoro nevažna činjenica koji broj domaćinstava uništava ova trasa, koje nacionalnosti su građani koji na njoj žive (Srbi i Bošnjaci). Mostar je umjesto zaobilaznice koja će proći izvan ili u blizini gradskog područja kao u svim drugim gradovima, dobio monstrumsku bentosku transverzalu kroz najljepši dio južnog dijela grada.

sda-mostar

Na sceni je od ranije klasična politička manipulacija – dok SDA zajednički provodi plan sa HDZ-om, mostarskoj javnosti šalju se poruke o navodnoj podršci građanima i zastupanju njihovih interesa. “Čovićeva zaobilaznica”, koja je ustvari ulaznica u imanja koja dijeli južni dio grada po sredini, dobila je podršku mostarske i hercegovačke SDA koju vode Salem Marić i Edin Mušić. A da bi manipulacija bila savršena, na svaki upit zašto trasa ne ide podnožjem planine Velež, Marić odgovara sa: Neće HDZ.

A HDZ je htio i dobio da trasa dođe “Čoviću na noge”, pa je sa brda strmoglavljena tačno tamo gdje će se iz zapadnog dijela Mostara moći direktno ući na autoput, i gdje je od rata do danas iz ovog dijela grada uključenje na magistralni put M-17.

Očigledno je, a to će pokazati i sutrašnje glasanje, da ono što hoće HDZ BIH hoće i SDA.

OSTAVITI ODGOVOR