Novi tužilac za policajce koji su progovorili o Srebrenici

0
758

vucko-srProtiv Milana Dumanovića i Mladena Trbovića vodi se postupak zato što su, navodno, Al Jazeeri odavali državne tajne.

Nakon žalbe advokata policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića zamijenjen je tužilac u postupku u kojem su dvojica pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapšena pod optužbom da su u izjavi za Al Jazeeru odali službenu tajnu o akciji u Potočarima. Protiv Dumanovića je pokrenut disciplinski postupak i uručeno mu je rješenje o udaljavanju s radnog mjesta zbog, kako se navodi, mogućeg lošeg utjecaja na druge policajce. Advokat optuženih najavljuje da će postupati po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

Osmi je dan otkad su policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, a šesti otkad je njihov advokat Vladimir Todorić podnio žalbu na taj pritvor, za koju je rok odlučivanja 48 sati.

“Po meni, ovo je nastavak lične osvete grupe rukovodećih kadrova u MUP-u, koji žele da primerom koji stvaraju nad ovim policajcima, koji treba da budu nagrađeni, koji su uzorni policajci, zastraše druge policajce”, dodaje.

Uhapšeni zbog izjava za Al Jazeeru

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem, navodeći kao neposredan povod nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida 2015. godine u Potočarima. Dva mjeseca nakon izjave za Al Jazeeru uhapšeni su pod sumnjom za odavanje službene tajne. Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku kaže da je to apsurdna situacija.

“Apsurd je što službena tajna od 2009. godine ne postoji u srpskom pravnom sistemu i moguće je označavati dokumenta u MUP-u ‘interno’, ‘poverljivo’, ‘strogo poverljivo’ i ‘državna tajna’. Dakle, službena tajna čak ni teoretski ne može biti nešto što su oni odali”, dodaje.

U Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku navode da bi policajci u svakom sistemu koji pretendira na to da bude demokratski u ovom slučaju bili tretirani kao uzbunjivači. A to i jeste sljedeći korak njihovih branilaca, pojašnjava advokat dvojice policajaca Todorić.

“Mi ćemo tek započeti postupak po Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Njima je pričinjena ozbiljna šteta. Šteta i po radnom odnosu i po njihove porodice i po duševnom bolu koji trpe ovde kao nekakvi kriminalci… Ustvari, jedino što su uradili je da su odbili da budu pripadnici neke privatne oružane grupe”, dodaje Todorić.

Stotine slučajeva uzbunjivača iz policije

Pravno savjetovalište portala Pištaljka.rs u posljednjih godinu dana bilježi stotine slučajeva uzbunjivača. Desetine su, kaže Vladimir Radomirović s ovog portala, bili policajci.

“Mi smo im pomogli savetima i oni su uspeli da se izbore za svoja prava. Sudovi su čak vrlo revnosno postupali i zaštitili te uzbunjivače, nekoliko policajaca je dobilo privremene mere kojima su zaštićena njihova prava i oni su vraćeni na posao, tako da možemo reći da je Zakon o zaštiti uzbunjivača zaživeo u Srbiji”, dodaje.

Branioci Dumanovića i Trbovića najavljuju žalbe na odluku o njihovom radnom statusu. Očekuju i izvještaj ombudsmana o ovom slučaju.

Izvor: Al Jazeera

OSTAVITI ODGOVOR