Mostarski skokovi na listi UNESCO-a

0
342

Najbolji skakač sa Starog mosta Emir Balić i aktualni šampion Lorens Listo pozdravili su inicijativu riječima da je to velika stvar za grad i državu.nost

Šef Ureda UNESCO-a u našoj zemlji Siniša Šešum u nedavnom razgovoru za Fenu otkrio je kako postoje planovi da se uskoro na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a upišu i čuveni skokovi sa Starog mosta u Mostaru. Postoje, tvrdi, određene pripreme za upis sevdalinke, kao i za skokove sa Staroga mosta, a tu je još nekoliko elemenata koji zavređuju pažnju za upis na listu nematerijalne baštine.

Šampioni uvijek optimistični

Šešum se nada da će BiH tokom 2017. godine imati upis ili barem kandidaturu koja će pomoći da se proglasi prvi rezervat čovjeka i biosfere, a riječ je o upisu na listu prašume Perućice s dijelom nacionalnog parka Sutjeska.

“Za neke projekte čekamo potvrdu u vezi sa finansiranjem, prvenstveno projekat vezan za borbu protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima za koje je BiH napravila ogroman pomak u 2016. Nadamo se da ćemo i u ovoj godini još napraviti dodatne aktivnosti kako bi bio ojačan mehanizam zaštite protiv te vrste nelegalne trgovine”, rekao je šef Ureda UNESCO-a.

Legendarni skakač sa Starog mosta Emir Balić i njegov mlađi kolega, aktualni šampion u Skokovima Lorens Listo, s nestrpljenjem iščekuju dan kada će i skokovi dospjeti na UNESCO-ovu listu. Listo tvrdi da bi Mostar i njegov Stari most time postali jedinstveni u svijetu.

– Bio bi jedinstven slučaj da most, ali i skokovi koji se održavaju na njegovom luku, dospiju na popis svjetske baštine. To bi za naš klub, grad i državu Bosnu i Hercegovinu bila velika stvar. Nadam se da bismo time lakše mogli organizovati naše skokove. Valjda će na taj način i bh. političari shvatiti koliko je to važna manifestacija za grad i državu, poručio je Listo.

Emir Balić ističe da je posve logično da na UNESCO-ovu listu dospiju i skokovi sa Starog mosta, s obzirom na to da je riječ o skokovima koji su najstariji u svijetu.
On podsjeća da je o skokovima sa luka Starog mosta još 1664. godine u svom putopisu pisao Evlija Čelebija.

Rezbarenje iz Konjica

“Otkako je sazidan ovaj visoki most, otada ovamo dolaze neki veziri, prvaci i visoki dostojanstvenici da ga vide. I sjedeći u čardaku, promatraju kako mnoga smiona djeca stoje spremna na ivici mosta. I kad se zatrče i skoče s mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice praveći svaki od njih neku posebnu vrstu akrobacije. Jedni skaču strmoglav, drugi sjedeći alaturka, a neki opet skaču u vodu udvoje, utroje i odmah srećno izlaze na obalu uspinjući se uza stijene, i dolaze gore na kraj mosta i primaju darove vezira i prvaka”, napisao je Čelebija.

– Skokovi su davno dobili prostor u svjetskim enciklopedijama, gdje se nalaze fotografije mosta, pa i skokova od prije četrdeset godina. Visinski skokovi su inače jedna od prvih olimpijskih disciplina. Sa Starog mosta se nije prestajalo skakati ni tokom rata kada su se na mostu zbog opasnosti od granata okupljali tek skakači i kamermani, podsjeća Balić, tvrdeći i da skokovi imaju sve predispozicije za dospijeće na listu svjetske baštine.

– Nedavno je na listu dospjela Sinjska alka, a uskoro će osim skokova vjerovatno dospjeti i rezbarenje iz Konjica. Mi smo na vrijeme ispunili upitnike i dostavili ih, napomenuo je Balić.

On smatra da su za Mostar i Stari most, ali i turizam u Hercegovini, veoma važni i skokovi iz serije Clif diving, koji se u posljednje vrijeme održavaju i u gradu na Neretvi, a koji tradicionalno okupljaju najbolje skakače iz svih dijelova svijeta.

OSTAVITI ODGOVOR