ČEDOMIR JOVANOVIĆ: RS ĆE IMATI RAZLOGA DA SLAVI TEK KADA JE BUDU POŠTOVALI BOŠNJACI I HRVATI

0
1217

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović odlučio je da zimski odmor provede u Bosni i Hercegovini i to u Pino Nature Hotelu na Trebeviću. On je u razgovoru za Klix.ba komentarisao obilježavanje Dana RS-a u Banjoj Luci najavljenog za 9. januar istakavši da nema sreće u tom dijelu Bosne i Hercegovine dok ne stekne poštovanje svih naroda u koji u njoj žive.cedooo

“Davno sam rekao šta mislim o Danu RS-a. Entitet Republika Srpska će imati razloga da slavi sebe onoga trenutka kada bude poštovana od Bošnjaka i Hrvata. Dok ne bude toga neće biti ni puno sreće u toj imitaciji u kojoj se pretvorio Dan RS-a”, kazao je Jovanović.

Lidera LDP-a pitali smo kako bi ocijenio odnose zemalja u regionu s obzirom na to da najviši politički lideri tvrde da su oni jako dobri uprkos stalnim trzavicama.

“Politika nam i dalje stvara probleme umjesto da ih rješava. Politika je izraz ljudi koji ili ne žele svijet očima ili nisu sposobni za takvo nešto. Tumaranje predugo traje, a za život nije dovoljna rečenica samo da je glava na ramenima”, kazao je Jovanović.

Dodao je da je Srbija mnogo toga dužna BiH i da u ovom trenutku ona pokušava pozitivno utječe na bh. prilike, ali da u tome nije baš previše uspješna.

“Srbija je još uvijek u velikoj mjeri talac Milorada Dodika, srpskog nacionalizma i nekih svojih sebičnih interesa kao što je slučaj sa Tomislavom Nikolićem koji je odlučio da kao predsjednik Srbije dođe u Banju Luku i tako tjera inat BiH”, rekao je Jovanović.

Inače, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić prihvatio je poziv da prisustvuje obilježavanju “Dana RS-a” za koji je Ustavni sud BiH kazao da nije u skladu sa najvišim pravnim aktom države, odnosno Ustavom BiH. Jovanović smatra da je Nikolić time u velikoj mjeri zatvorio sebi vrata u Sarajevu.

Dodaje da je Nikolić mnogo više dužan BiH od bilo koga drugog s obzirom na njegovu prošlost te da bi on prije svega trebao razumjeti Bošnjake i zvanično Sarajevo.

Ranije je najavljeno kako će Nikolić u februaru zvanično posjetiti BiH i time otvoriti mogućnost da odnosi naše zemlje i Srbije nastave dalje da se pozitivno razvijaju. Jovanovića smo pitali i kako komentariše takav odnos s obzirom na raniju posjetu Banjoj Luci u povodu proslave neustavnog “Dana RS-a”.

“Nikolić je navikao da bude ako treba i četnički vojvoda Romanije i mirotvorac iz Brisela. To je samo dokaz velikog lutanja, odsustva jasne vizije i nesposobnosti da se društvo vodi onako kako treba da se vodi. On je davno morao da dođe u Sarajevu jer je pet godina predsjednik Srbije”, rekao je Jovanović.

Zaključio je da je Nikolićev odlazak u Banja Luka u velikoj mjeri zatvorio vrata dolasku u Sarajevu.

“Ne radi se tu o poštovanju srpskog naroda u BiH već o njegovim sebičnim interesima koji se dio predizborne kampanje”, istakao je naš sagovornik.

Inače, Jovanović bi trebao biti primjer domaćim političarima s obzirom na to da je odlučio zimski odmor provesti u BiH, a ne u dalekim stranim odmaralištima. Jovanović je za Klix.ba kazao kako generalno voli planine te da mu je bilo jako lijepo u Hotelu Pino prošle godine zbog čega je odlučio da ove zime boravi na Trebeviću.

“Odlučio sam da dođem i da se sretnem sa prijateljima te da ovdje proslavim kćerkin rođendan. Tražio sam neko mjesto gdje je meni lijepo. Putovao sam i prošao dosta toga, ali ovo mjesto mi se baš dopada. Ne mogu reći zbog čega jer je to emocija”, rekao je Jovanović.

Prisjetio se da je prvi put u Pinu došao prošlog ljeta nakon odmora na hrvatskom primorju te da je prisustvovao i koncertu Željka Joksimovića.

“Bilo je prevruće u gradu i tražio sam neko mjesto da prespavam. Došli smo ovdje i odlučili da se vratimo”, kazao je Jovanović.

Istakao je da je Novu godinu dočekao u Beogradu te da je u BiH stigao dan poslije prvenstveno zbog toga što su njegova djeca imala dogovorene proslave Nove godine u Srbiji.

“Stalno se penjem po bh. planinama. Volim Maglić i Tjentište. Mislim da će uskoro posjetiti i Mostar s obzirom na to da tamo planiramo održati neku tribinu”, rekao je Jovanović.

OSTAVITI ODGOVOR