Raspršene nade Dragana Čovića: Samo Upitnik dijeli BiH od kandidatskog statusa

0
521

Uprkos nastojanjima, medijskim pritiscima i lobiranjima u posljednjih nekoliko mjeseci, zvaničnici Evropske unije (EU), u ovom slučaju komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, su još jednom raspršili nade i očekivanja predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića.

 

 covic
Iz Brisela, uz Upitnik, stigle i loše vijesti za Dragana Čovića FOTO: ARHIV

Naime, Čovićevo insistiranje da je provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, odnosno iz njegove perspektive rješavanje “hrvatskog pitanja”, jedan od ključnih uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa, danas je opovrgnuto pri uručivanju Upitnika Evropske komisije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

– Za kandidatski status BiH jedino je važno da adekvatno i profesionalno u vremenu koje je predviđeno, oko šest mjeseci, odgovorimo na pitanja iz Upitnika. Ne postoje nikakvi dodatni uvjeti koje je pred BiH postavila niti Evropska komisija, niti bilo koja druga evropska institucija – naglasio je Zvizdić u prisustvu komesara Hahna.

Nametanje izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH kao obaveza koje BiH mora ispuniti u što skorijem periodu, pa čak do 31. januara 2017. godine, nije težnja lidera HDZ-a da konačno riješi pitanje kandidiranja i izbora predstavnika nekonstitutivnih naroda u Predsjedništvo BiH ili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, već rješavanje ranije pomenutog “hrvatskog pitanja”.

Da budemo precizniji, radi se o stvaranju pretpostavki da se, kroz izmjene Izbornog zakona BiH, olakša ponovni izbor Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Ukoliko ne dođe do izmjena zakonskih regulativa, vrlo je izgledna nova kandidatura Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, čime bi šanse Dragana Čovića za drugi uzastopni mandat u Predsjedništvu BiH bile značajno ugrožene.

S druge strane, zvaničnici Stranke demokratske akcije (SDA) insistiraju da je prilagođavanje Ustava i Izbornog zakona BiH presudama Evropskog suda za ljudska prava važna obaveza za BiH, ali da se u realizaciju te obaveze treba krenuti tek nakon što vladajuća koalicija profunkcionira u punom kapacitetu, odnosno nakon što provedba odredbi Reformske agende dobije snažniji zamah.

OSTAVITI ODGOVOR