Borovac s čelnicima Razvojne banke Vijeća Evrope

0
323

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas se u Parizu sastala s guvernerom Razvojne banke Vijeća Evrope Rolfom Wenzelom, te direktorima te banke za zajmove i projekte Thierryem Poirelom i Cristianom Tabacaruom.borovGuverner Wenzel je pohvalio vidljiv i konkretan napredak Bosne i Hercegovine u svim projektima koji su finansirani sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. Posebno je zahvalio ministrici Borovac na njenom stalnom angažmanu kada je u pitanju provedba Regionalnog stambenog programa, a naročito na planu ubrzanja aktivnosti u sklopu ovog najvećeg programa pomoći procesu povratka u našem regionu.

Borovac je istakla kako je veoma važna saradnja Razvojne banke Vijeća Evrope s državnim institucijama, te da je zahvaljujući i tome došlo do ubrzanja provedbe Regionalnog stambenog programa.

Drugi, izuzetno važan projekt koji se u našoj zemlji prvodi sredstvima Razvojne banke je CEB2, a čiji cilj je zatvaranje kolektivnih centara u kojima i danas živi više od 7.000 osoba. S obzirom da se tehnička podrška ovom projektu pruža posrestvom UNHCR-a razgovarano je o tome šta može biti poduzeto nakon 2017. kada ističe mandat te UN organizacije u Bosni i Hercegovini.

Tabacaru je naglasio kako je veoma važno da što prije počne izgradnja zgrada u kojima će biti smještene osobe koje su i danas u kolektivnim centrima diljem BiH.

Nedefinirano pitanje plaćanja PDV-a, a koje je razlog neraspisivanja tendera i zastoja u provedbi ovog projekta, bit će riješeno na način da i ti troškovi budu plaćeni iz sredstava kredita Razvojne banke Vijeća Evrope za što će biti utvrđena procedura, a nakon toga bit će stečeni uslovi za raspisivanje tendera.

Trenutno pet bh. općina imaju kompletiranu dokumentaciju i spremni su za raspisivanje tendera za izbor najpovoljnih izvođača radova za izgradnju zgrada socijalnog stanovanja u koje će se useliti stanari današnjih mahom neuslovnih kolektivnih centara.

Sutra će u Parizu biti održana sjednica Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa na kojoj će biti rezimirani dosadašnji rezultati, kao i naredni koraci s akcentom na stvaranje uslova za održiv povratak.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Sve to bilo bi neizvodivo bez izuzetne podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od 230 miliona eura, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i drugih zemalja donatora, te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Do sada je BiH podnijela aplikacije za četiri podprojekta ukupne vrijednosti oko 82 miliona KM, a u okviru kojih će biti osigurano stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 72 grada i općine BiH, saopćeno je.

OSTAVITI ODGOVOR