“Može se regularno otići iz BiH. Prvo smo otišli ja i supruga, pa smo odveli i djecu. Plata je do 3.000 eura”

0
1213

sikaKako podaci pokazuju, našu zemlju je za samo dvije godine napustilo oko 80 hiljada ljudi. BiH masovno napuštaju i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati. Odlazak nije više pojedinačan, nego se za takav poduhvat odlučuju cijele porodice. Primjer za to je i priča Emira Hadžiđulbića.

“Prije dvije i pol godine sam došao sa suprugom u Njemačku. Naknadno smo doveli  djecu.Postoji sasvim regularan način da se dođe. Ja sam naprimjer došao na osnovu školovanja.  Dobio sam vizu na tri godine i nakona tog školovanja dobiću boravak i radnu dozvolu. Našli smo školu, mjesto gdje ćemo raditi, i sa ta dva ugovora otišli po vizu, koju smo dobili na tri godine, koliko traje školovanje. Nakon školovanja, s poslodavcem produžavaš ugovor, i dobijaš vizu koliko ti dugo traje ugovor o radu”, kaže za Source Emir Hadžiđulbić.S obzirom da se mnogi pitaju kako je moguć odlazak, pa čak i cijelih porodica, kada se u mnogim zemljama ta politika posljednjih godina znatno pooštrila, Hadžiđulbić potvrđuje da je moguć.

“Sada je to u Njemačkoj čak i olakšano. Naši ljudi stalno dolaze. Prijavili su se za posao, dobili ugovor, zatim otišli u ambasadu u Sarajevu, gdje su dobili termin za vizu, predali papirologiju, i došli su tu da rade sasvim normalno. Dakle, najbitnije je naći poslodavca ovdje. Ima firmi koje traže radnike, za koje oni nemaju svoje radnike. Najbitnije je da stupite u konakt direktno s firmom, od koje dobiješ termin, zatim imaš razgovor s njima, pa ako prođeš dobiješ ugovor. Onda s tim ugovorom ideš u ambasadu u Sarajevu i regularno završavaš vizu”, kaže Hadžiđulbić.

Ipak, kaže da nije uvijek jednostavno. Ako nemate nekoga ko će vas uputiti, ne poznajete jezik, često i ne bude uvijek kako ste planirali. Zato ima onih koji nisu uspjeli i vratili se. Njemu je naprimjer, poznavanje jezika bila olakšica.

OSTAVITI ODGOVOR